Welkom bij "Broederij KYNETHOLOGIE"

 • slide 7
 • slide 8
 • slide 9
 • slide 10
 • slide 11
 • slide 12
 • slide 13
 • slide 14
 • slide 15
 • slide 16
 • slide 17

Doelstelling van de broederij


Hobby broederij Kynethologie heeft als doel het fokken van Chaamse Hoenders die voldoen aan de ras standaard. Hoog in het vaandel staat de doelstelling van het verbeteren van het karakter van de Chaamse Hoen. Directe omgang met mens en ander dier mag geen probleem zijn. De kip moet redelijk van formaat blijven, de gelegde eieren moeten redelijk van formaat zijn.

Boven dit alles behoren de dieren uiteraard vitaal zijn!

Pic 2

Galliformes (=Hoendervogels)

Hoendervogels (Galliformes) zijn een orde van vogels. Over het algemeen zijn het typische grondvogels. Het zijn plompe vogels die niet ver en hoog vliegen. Ze verbergen zich bij gevaar in het struikgewas en broeden op de grond. Alle hoendervogels zijn nestvlieders. Het zijn prooidieren en daarom slapen veel soorten op een veilige hoog gelegen plaats zoals in een boom. Mannelijke dieren noemen we een haan, vrouwelijke een hen en de hoenderjongen een kuiken. De orde omvat meer dan 250 levende soorten.

De kip en de kalkoen behoren tot deze vogelorde, die daarmee voor een belangrijke voedselbron voor de mens zorgt.


Pic 3

Wat de broederij u biedt/vraagt

U kunt bij broederij Kynethologie terecht voor Chaamse Hoeders en broedeieren van de Chaamse Hoender.

Kynethologie staat altijd open voor uitwisselingen van ervaringen voor wat betreft het houden en fokken van hoedervogels. Nota bene twee weten altijd meer dan één!

Interesse voor een gedachte uitwisseling? Neem dan  a.u.b. contact op!

De geschiedenis van de Chaamse Hoenders

Het ontstaan van het ras de Chaamse hoender is een zeer interessant verhaal om te lezen. Het is een verhaal dat eeuwen in de tijd  terug gaat. Een verhaal dat aangeeft hoe het ras zich vormde tot een regionaal kippenras in de omgeving Chaam/Breda. De beschreven geschiedenis geeft daarnaast een beeld hoe de diverse andere kippenrassen in Nederland zijn ontstaan


                                           Geschiedenis Chaamse HoenderPic 3

           Naslagwerk voor houders en fokkers

                  Broederij Kynethologie heeft een groot werkstuk opgemaakt die

                  zeer interessant is voor elke houder en fokker van Galliformes!


                  Dit werkstuk is vrij ter inzage op deze site.


Naar het werkstuk
Verantwoording over de opmaak van het werkstuk

Het werkstuk zal waarschijnlijk niet uitblinken in zijn originaliteit. Er zijn al vele informatiebronnen, vooral op het internet, die de beschreven hoofdstukken van dit werkstuk al behandelen. Wat ik probeer is al de informatie samen te binden tot één geheel. Immers, informatiebronnen zijn niet altijd helemaal compleet, in detail uitgewerkt of correct. Daarnaast zullen ervaringen uit de praktijk die nooit op papier zijn gezet, een aanvulling worden in dit werkstuk. Dit werkstuk zal zich daarmee moeten ontwikkelen tot helemaal compleet en zeer gedetailleerd. Een soort van wetenschappelijk werkstuk maar voor iedereen goed leesbaar en waar iedereen snel de informatie uit kan halen die hij/zij nodige heeft. Ik heb goede ervaringen met dergelijke werkstukken voor wat betreft hondenafrichting. Ik heb dan ook alle vertrouwen dat dit werkstuk van hoog niveau kan worden.

Toestemming om informatie over te nemen is niet gevraagd. Dit omdat vaak niet te achterhalen is waar de originele tekst en/of het beeldmateriaal vandaan komt. In de praktijk blijkt te vaak dat personen copyrechten over tekst en beeldmateriaal zich toeëigenen, terwijl blijkt dat zij het zelf gekopieerd hebben en/of vertaald van buitenlandse informatiebronnen.

Er zitten geen commerciële bedoelingen achter dit werkstuk. Het zal volledig toegankelijk zijn voor iedereen. Iedereen die meent een bijdrage te kunnen leveren aan dit werkstuk verzoek ik dit aan te geven.

Klik hier om naar het werkstuk te gaan.